Gratis fragt ved 399,-

2-3 dages levering

Est. 1983

Gratis fragt ved 399,-

Est. 1983

Solfarvning

Solfarvning

En superlet måde at farve garn på er solfarvning. Du kan farve dit eget garn hjemme i din stue, i soveværelse eller i køkkenet – Lige hvor du har lyst. Det er i princippet at blande garn (som har ligget 20 minutter i alun og vand) og planter i en stor krukke med vand. Så skal det stå i 3-5 uger og vupti – så er der garn klar i skønne naturlige farver. Dette giver rig mulighed for at bruge dine omgivelser til din projekter. Og til dit næste projekt vil du kunne bruge garn, som du med sikkerhed vil kunne sige, at ingen andre har magen til. Sæt dit eget præg på dit næste strikkeprojekt med solfarvning.

Introduktion til fremgangsmåde

Først finder du de garntyper, som egner sig til farvning. De garntyper er i krukkerne

De garntyper, som egner sig er primært uld, som ikke er Superwash behandlet, så det er de garntyper vi har sat over til solfarvning, men også Alpaca samt en 50%uld og 50%bomuld er kommet med på forsøgsbasis.

Vi hos Tante Grøn CPH har valgt at bruge følgende til vores solfarvningsprojekter.

 • Hverdagsuld fra Camarose – 100 % uld i hvide og grå farver
 • Peer Gynt fra Sandnes – 100 % uld i hvide farver
 • Alva fra Filcolana – 100% Alpaca i hvide farver
 • Belmonte fra Rosarios – 50% uld og 50% bomuld i hvide og grå farver.

Så til planterne

 • I August er der mange planter, som er klar til at bruge. I den første krukke har vi valgt lyng sammen med et drys kraprod (røde farver) og Agermåne (brune farver) – her er målet at få Rosa toner sammen med brune pletter.
 • I en anden krukke er det Gyldenris i selskab med Frangulabark (mørke brune farver) – her er målet at få gule toner sammen med brune pletter.
 • Og den tredje krukke er blevet fyldt med Egeblade og Frangulabark (mørke brune farver) – her er målet at få lyse brune toner sammen med brune pletter.

Sådan gør du

Du skal bruge målebæger, stort sylteglas, termometer, alun samt garn, som ikke er Superwash behandlet eller indeholder spindeolie.

Køb Alun (vi har købt det i Matas) og garn. Nu gøres garnet klar til farvning. Dvs det skal rulles til fed, som bindes med 2 tråde i samme garn, så det ikke filter sammen. Vi har brugt en garnvinde, som det rulles op på.

Køb eller find de planter i haven du har brug for. Der er mange muligheder: birkeblade, skræppe, egeblade, gyldenris, lyng mm.

Opskriften

 • 5 liters syltekrukke
 • Pr. 50 gram garn skal der bruges ca 10 gram alun.

Nu gøres garnet klar og vindes til fed.

Vi har brugt 350 gram garn – dvs 7 fed a 50 gram

Kog ca 0,7 l vand og opløs 70 gram alun i 80 grader varmt vand i ca 20 min. Hæld nu alun vandet op i det store glas og fyld ca 1/2 l koldt vand i til det føles lunkent (håndvarmt) læg nu garnet i alun vandet i ca 20 min. Så er det klart til at modtage farve. Løft nu garnet op af vandet og gem alun vandet i glasset. Nu lægges planter klippet i stykker i lagvis med uld fed.

Først et lag planter, så et fed uldgarn, så endnu et lag planter og et lille drys kraprod osv. afslut med planter øverst i glasset og fyld vand i til det når til toppen af glasset. Luk glasset godt til.

Stil glasset udenfor i solen eller i en solrig sydvendt vindueskarm i 3-5 uger og husk at vende glasset en gang om ugen. Kommer der mug i toppen af glasset fjernes dette.

Når farvningen er færdig løftes garnet op af glasset og plantedele fjernes. Hæng det til tørre i et par døgn inden det vaskes i lidt uldsæbe. Så fjernes de sidste plantedele og uldgarnet kommer til at dufte godt.

Følg med i næste blog opslag og se resultatet

Solfarvning Solfarvning Solfarvning

Del:

Facebook
Email
Pinterest
LinkedIn

3 kommentarer til “Solfarvning”

 1. Hej
  Jeg er 1.gangs solfarver og er igang med at forberede mig.
  Der er dog et pkt som jeg er i tvivl om.
  Når jeg har haft mit garn i alun vandet i ca 20 min tages det op.
  -skal jeg slet ikke presse vandet ud af garnet?
  -vandet gemmes i glasset…så langt så godt.
  -når plantedele og garnet skal foldes, sammen, så bliver det gjort nede i glasset men det indeholder jo alun vandet. Er det meningen?
  Eller skal alun andet hældes fra så glasset er tomt?
  -når glasset er pakket, så skal der vand i da garnet og plante delene skal være dækket af vand.
  Er det rent vand, uden alun?
  Varmt/koldt vand, tempereret vand?

  Jeg er lidt i vildrede og håber inderligt, at du /I vil være behjælpelig så keg kan komme igang.
  På forhånd tusind tak
  Mvh
  Pernille Eva

 2. Hej Susanne og Co.
  Tak for fif, skal lige lave et større projekt i køkkenet og tænkte lige at jeg vil slå to fluer med et slag, da jeg både har alun og glas hjemme og har løgskaller og avokado jeg har tørret over en periode. Ved I hvorfor man ikke kan bruge superwash garn? Der er så meget håndfarvet sokkegarn der er superwash behandlet? Eftersom jeg ikke har noget at udsætte på atamon gir jeg den lige en skvat, så slipper jeg måske for mug. Virker det ikke tager jeg bare muggen oven af. Jeg så det i en finsk podcast. Ønsk mig held og lykke, hej hej.
  Mine forsøg vil kunne ses på IG Lone.grove, FB Strik til alle tykke og smalle og min hjemmeside og blog, når den kommer op og køre.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Related Posts

Forsiden

STRIKDESIGN OG HÆKLEWORKSHOP

I forbindelse med Frederiksbergdage afholdes STRIKDESIGN OG HÆKLEWORKSHOP lørdag den 3. juni 2023 fra 10.00 til 17.00 hos Tante Grøn CPH   Vi glæder os

oldemorfirkanter

Hækl oldemorfirkanter

Lær at hæklede de farverige firkanter, og bruge dem til årets fedeste taske eller en farverig bluse. Du kan deltage både som nybegynder og øvet.

NYHEDSBREV

Hold dig opdateret på det seneste nye i Tante Grøn CPH ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev her. Vi giver dig et lille hint om de nyeste events, tilbud og gode idéer til dit nye strikkeprojekt.

 

Tante Grøn CPH® All Rights Reserved