Gratis fragt ved 299,-

2-3 dages levering

Est. 1983

Gratis fragt ved 299,-

Est. 1983

Solfarvning

Solfarvning

En superlet måde at farve garn på er solfarvning. Du kan farve dit eget garn hjemme i din stue, i soveværelse eller i køkkenet – Lige hvor du har lyst. Det er i princippet at blande garn (som har ligget 20 minutter i alun og vand) og planter i en stor krukke med vand. Så skal det stå i 3-5 uger og vupti – så er der garn klar i skønne naturlige farver. Dette giver rig mulighed for at bruge dine omgivelser til din projekter. Og til dit næste projekt vil du kunne bruge garn, som du med sikkerhed vil kunne sige, at ingen andre har magen til. Sæt dit eget præg på dit næste strikkeprojekt med solfarvning.

Introduktion til fremgangsmåde

Først finder du de garntyper, som egner sig til farvning. De garntyper er i krukkerne

De garntyper, som egner sig er primært uld, som ikke er Superwash behandlet, så det er de garntyper vi har sat over til solfarvning, men også Alpaca samt en 50%uld og 50%bomuld er kommet med på forsøgsbasis.

Vi hos Tante Grøn CPH har valgt at bruge følgende til vores solfarvningsprojekter.

  • Hverdagsuld fra Camarose – 100 % uld i hvide og grå farver
  • Peer Gynt fra Sandnes – 100 % uld i hvide farver
  • Alva fra Filcolana – 100% Alpaca i hvide farver
  • Belmonte fra Rosarios – 50% uld og 50% bomuld i hvide og grå farver.

Så til planterne

  • I August er der mange planter, som er klar til at bruge. I den første krukke har vi valgt lyng sammen med et drys kraprod (røde farver) og Agermåne (brune farver) – her er målet at få Rosa toner sammen med brune pletter.
  • I en anden krukke er det Gyldenris i selskab med Frangulabark (mørke brune farver) – her er målet at få gule toner sammen med brune pletter.
  • Og den tredje krukke er blevet fyldt med Egeblade og Frangulabark (mørke brune farver) – her er målet at få lyse brune toner sammen med brune pletter.

Sådan gør du

Du skal bruge målebæger, stort sylteglas, termometer, alun samt garn, som ikke er Superwash behandlet eller indeholder spindeolie.

Køb Alun (vi har købt det i Matas) og garn. Nu gøres garnet klar til farvning. Dvs det skal rulles til fed, som bindes med 2 tråde i samme garn, så det ikke filter sammen. Vi har brugt en garnvinde, som det rulles op på.

Køb eller find de planter i haven du har brug for. Der er mange muligheder: birkeblade, skræppe, egeblade, gyldenris, lyng mm.

Opskriften

  • 5 liters syltekrukke
  • Pr. 50 gram garn skal der bruges ca 10 gram alun.

Nu gøres garnet klar og vindes til fed.

Vi har brugt 350 gram garn – dvs 7 fed a 50 gram

Kog ca 0,7 l vand og opløs 70 gram alun i 80 grader varmt vand i ca 20 min. Hæld nu alun vandet op i det store glas og fyld ca 1/2 l koldt vand i til det føles lunkent (håndvarmt) læg nu garnet i alun vandet i ca 20 min. Så er det klart til at modtage farve. Løft nu garnet op af vandet og gem alun vandet i glasset. Nu lægges planter klippet i stykker i lagvis med uld fed.

Først et lag planter, så et fed uldgarn, så endnu et lag planter og et lille drys kraprod osv. afslut med planter øverst i glasset og fyld vand i til det når til toppen af glasset. Luk glasset godt til.

Stil glasset udenfor i solen eller i en solrig sydvendt vindueskarm i 3-5 uger og husk at vende glasset en gang om ugen. Kommer der mug i toppen af glasset fjernes dette.

Når farvningen er færdig løftes garnet op af glasset og plantedele fjernes. Hæng det til tørre i et par døgn inden det vaskes i lidt uldsæbe. Så fjernes de sidste plantedele og uldgarnet kommer til at dufte godt.

Følg med i næste blog opslag og se resultatet

Solfarvning Solfarvning Solfarvning

Del:

Facebook
Email
Pinterest
LinkedIn

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Related Posts

Solfarvning

Solfarvning

En superlet måde at farve garn på er solfarvning. Du kan farve dit eget garn hjemme i din stue, i soveværelse eller i køkkenet – Lige

NYHEDSBREV

Hold dig opdateret på det seneste nye i Tante Grøn CPH ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev her. Vi giver dig et lille hint om de nyeste events, tilbud og gode idéer til dit nye strikkeprojekt.

 

Tante Grøn CPH® All Rights Reserved